Nog maar vijf weekjes en dan…….

20-4-2018

Nieuwsbrief

Nog maar vijf weekjes en dan…….

 …..beleven we in Valkenswaard de allereerste editie van onze ’eigen’ dorpsquiz. Veel dorpen (Dommelen!) en gemeenten gingen ons al voor met hun versie van wat wij hier met een mondvol ’Eureka! De Grote Valkenswaardse Dorpsquiz’ hebben gedoopt.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Eureka! 2018  - zaterdag 26 mei dus - belooft een meteen al een daverende knaller te worden. Niet zonder trots kan de organisatie van het fonkelnieuwe evenement melden dat zich inmiddels 70 teams hebben aangemeld. En dat kunnen er uiteraard nog wat meer worden, omdat de inschrijftermijn pas op 19 mei afloopt. Op naar de 100?

 We zien het al voor ons: met pakweg tien-vijftien personen per team (daarover verderop nog wat meer) kunnen we tijdens Eureka! op die hopelijk zonnige zaterdag toch al gauw op zo’n duizend actieve ’quizzers’ rekenen. Als het er al niet heel wat meer worden……

 In de voorbije maanden is een stelletje enthousiaste figuren danig in de weer geweest om vragen (en opdrachten!) te bedenken voor Eureka!. Hoeveel vragen kunnen de teams aan? Is dat niet veel te ingewikkeld? Of juist supergemakkelijk? Zit er genoeg in voor de jeugd? Of voor de generatie die zich inmiddels met kleinkinderen heeft omringd? Hoe vermijden we dat alles in een vloek en een zucht op het internet is op te zoeken?

Er is veel gewikt en gewogen, gewijzigd en aangevuld, opnieuw bekeken of als ’al te dol’ afgelegd, maar het redactieteam heeft vorige week dan toch eindelijk de allerlaatste knopen doorgehakt. Het duimdikke vragenboek kan binnenkort naar de drukker!

 De komende weken zullen we via deze nieuwsbrief - ook op vwquiz.nl te lezen - blijven vooruitblikken naar 26 mei. Met praktische informatie en tips, ’laatste nieuws’ of zelfs met al dan niet goed gecamoufleerde aanwijzingen die de teams op weg kunnen helpen bij het oplossen van een quizvraag. Blijven opletten dus.

 Vandaag beperken we ons tot enkele concrete tips, vooral bedoeld voor de teams die weinig of helemaal geen ervaring hebben met het fenomeen quiz.

Met stip op 1: zorg ervoor dat je team toegerust is voor het beantwoorden van een uitermate breed scala aan vragen. Ja, Eureka! is een Valkenswaardse dorpsquiz. En zeker, de teams mogen vragen verwachten die veel, zo niet alles te maken hebben met Valkenswaard, met de historie van het dorp, het verenigingsleven, de politiek. Gaan we te ver als we verklappen dat brede kennis van de Striepersgatse carnavalshistorie een aanrader is? Of dat je profijt kunt hebben van een teamlid die de heemkunde een warm hart toedraagt.

Denk echter niet dat de vragen van Eureka! zich uitsluitend binnen de gemeentegrenzen afspelen. Niemand in je team met aardrijkskundige kwaliteiten? Snel inhuren die oom of oud-leraar! Tot tien tellen kunnen we allemaal, maar hebben we ook kaas gegeten van ietwat ingewikkelder sommetjes of zelfs wiskundige breinbrekers? Strik dat neefje of kleinkind op de TU Eindhoven. En zorg dat je een lijstje met telefoonnummers bij de hand hebt voor allerhande hulplijnen. Zoals te verwachten zit er muziek in de quiz, letterlijk en figuurlijk. André Hazes of heavy metal, wie zal het zeggen? We willen geen van de teams bang maken, maar tenslotte telt een gewaarschuwd mens voor twee…..

 En tot slot voor de agenda: alle teamleiders (of hun vervanger) worden donderdagavond 24 mei om 20.00 uur verwacht in Du Commerce voor een informatiebijeenkomst. De teams worden dan bijgepraat over alle do’s en don’ts tijdens de quizavond twee dagen later.  Ook zullen er tips gegeven worden en bestaat de gelegenheid vragen te stellen.

Aanvang quiz:
Op de quizavond, zaterdag 26 mei, worden aan de teamleiders om klokslag 18.00 uur de vragenboeken uitgereikt. Deze vragenboeken dienen diezelfde avond vóór 23.00 uur (precies) weer ingeleverd te zijn.
Dit alles bij Du Commerce.
Hierover later meer.